27 Ocak 2011 Perşembe

ŞAMANİZM


Şamanizm, yalnızca Orta Asya Türk kültürüne ait olmayan, aynı zamanda geniş bir coğrafyaya yayılmış bir ritüel dinidir. Temeli, Kam ya da Şaman adı alan bir baş rahibin, doğa ile hemhal olmayı içeren bir vecd ritüelini yönetmesidir. 

Şaman, yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi, gökyüzü ile yeryüzünü birbirine bağlayan bir köprüdür. Gökten aldığını yere, yerden aldığını ise göğe iletir. Bu iletim aslında pek çok kültürde ortaya çıkar. İnsanın nihai amacının, gökyüzündeki düzeni yer yüzüne indirmek olduğuna inanan Mısır'dan tutun, bir elini gökyüzüne kaldırmış, diğer elini yer yüzüne indirmiş semazen de bile bu etkinin izlerini görmek mümündür. Bugün pek çoğumuzun, dünyamızı saran dezenformasyon neticesinde siyonizmin sembolü olarak gördüğümüz Davut Yıldızı da, aslında gök ve yeri birleştiren insan idealinin simgesinden başka bir şey değildir. 

Şamanizmde, dünya üç kattan oluşmuş kabul edilir. Bu katlardan biri Tanrı'ların ve iyi ruhların bulunduğu gökyüzü, diğeri insanların ve diğer canlıların bulunduğu yeryüzü ve üçüncüsü de, ölülerin ve kötü ruhların bulunduğu yer altıdır. Şaman, bu gökyüzü ve yeraltı dünyasına seyahat edebilen özel kimsedir. 

Gökyüzüne ve yeraltına inme ritüelleri sırasında Şaman kendinden geçer ve esrime adı verilen özel bir hale geçer. Kimi yazarlar, şamanın ruhunun bir süreliğine vücudundan çıktığına ve diğer dünyalara geçtiğini kabul ederler. İşte bu trans halinde, şamanın vücudu ise, esrik bir dansa tutulur. İşte bu tutulma esnasında, kişiler Şamanın duasını isterler. Şaman ise, duasını onlara iki elini birbirine vurmak yani alkışlamak suretiyle gönderirir. Bu ise, kişideki enerjinin bir diğerine eller vasıtasıyla gönderilmesinin temelidir.

Başka bir yazının konusu olacak nitelikte ama başka bir husus da şudur. Orta Asya'da şamanlar aynı zamanda cenaze törenlerini de yönetmekle görevlilerdi. Söz konusu yerleşimde birinin ölmesi halinde, Şaman bir kayığa oturur, bu kayık eller üzerinde kaldırılır ve Şaman ölen kişinin ruhuna rehberlik etmek amacıyla bu kayığın içerisinde dolaştırılırdı. Peki bu kayık ritüeli tanıdık geldi mi? Mısır'da ölülerin ruhunu taşıyan kayık ya da Grek'te ruhları nehrin karşı kıyısına geçiren kayık... Şimdilik bu kadar olsun.

Hû!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder